Hoe vaak moet ik mijn WooCommerce webshop updaten? Een vraag die mij regelmatig wordt gesteld. Het ideale antwoord is dat site updates moeten worden gedaan zodra er kritieke updates zijn. Hiermee houd je de webshop veilig en gezond.

woocommerce webshop updaten

Hoe vaak moet ik updates doorvoeren?

Wellicht vind jij het handig om met een vaste regelmaat updates uit te voeren. In dat geval raad ik je aan maandelijks te controleren op updates. Wekelijkse updates kunnen te vaak zijn en niet altijd nodig. Eens per twee of drie maanden is wel heel erg lang. Maandelijkse updates zijn dan zo ongeveer het beste gemiddelde. Zeker bij online verkoop met WooCommerce is het belangrijk je webshop veilig te houden en je kunt ervan uitgaan dat elke update deze veiligheid verbetert.

Het makkelijkst is je webshop te updaten door onder Updates te klikken op Nu Updaten.

WooCommerce updates

Zodra je update is voltooid, krijg je nog de vraag of je ook de database wilt bijwerken. Dit is ook verstandig om direct te doen.

Redenen om je WooCommerce webshop up-to-date te houden

Het antwoord is eenvoudig: updates bevatten bugfixes, prestatieverbeteringen, nieuwe functies en belangrijke beveiligingspatches. Door regelmatig updates uit te voeren, zorg je ervoor dat jouw webshop soepel blijft draaien, de gebruikerservaring verbetert en potentiële beveiligingslekken worden gedicht.

Bugfixes in WooCommerce

Met elke nieuwe update worden eventuele bekende problemen aangepakt en opgelost. Bugs kunnen ervoor zorgen dat jouw webshop niet goed functioneert, waardoor klanten gefrustreerd raken en mogelijk hun aankopen elders doen. Door jouw WooCommerce webshop up-to-date te houden, minimaliseer je het risico op technische storingen en zorg je ervoor dat jouw klanten altijd een probleemloze winkelervaring hebben.

Prestatieverbetering van je webshop

Daarnaast brengen updates vaak nieuwe functies en verbeteringen met zich mee. Deze updates zijn ontworpen om jouw webshop nog aantrekkelijker te maken voor klanten en jou te helpen jouw verkoopdoelen te bereiken. Of het nu gaat om verbeterde productweergaven, snellere laadtijden of nieuwe betalingsopties, deze updates kunnen jouw webshop een voorsprong geven op de concurrentie en de gebruikerservaring naar een hoger niveau tillen.

Een veilige webshop

Een ander belangrijk aspect van het updaten van jouw WooCommerce webshop is de beveiliging. Zoals je wellicht weet, zijn er hackers die voortdurend op zoek zijn naar zwakke plekken in websites om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens of om schadelijke activiteiten uit te voeren. Door regelmatig updates uit te voeren, houd je jouw webshop beschermd tegen bekende beveiligingslekken.

De ontwikkelaars van WooCommerce werken continu aan het versterken van de beveiliging en het dichten van eventuele kwetsbaarheden. Door hun updates toe te passen, maak je gebruik van de nieuwste beveiligingsverbeteringen en minimaliseer je het risico op een beveiligingsincident dat jouw reputatie en bedrijfsvoering zou kunnen schaden.

Moet ik mijn WooCommerce webshop updaten?

Regelmatig kom ik webshops tegen waarbij nooit een update wordt uitgevoerd. Door allerlei handmatige aanpassingen kunnen updates ervoor zorgen dat de webshop niet goed meer functioneert. De vraag komt dan of updaten echt nodig is en of het verstandig is. Voer je geen updates uit omdat je bang bent dat de site daarna niet meer werkt? Bedenk je dan wel goed dat niet updaten ook kan zorgen dat de site niet meer gaat werken. Op zo’n moment nog updaten kan te laat zijn.

Handmatige aanpassingen zijn dan ook het beste om goed te documenteren. Na een update kun je deze aanpassingen dan opnieuw maken. Gaat het om updates in vormgeving, zorg dan voor een child-theme of apart css bestand.

De beste manier voor updates

Het beste is om een development site te hebben die exact gelijk is aan je actieve webshop. Je kunt updates dan eerst op de development site uitvoeren. Werkt het hier naar behoren? Dan mag je ervan uitgaan dat de update ook in de live omgeving goed zal werken. Ik realiseer me echter dat de meeste webshops geen development omgeving hebben. In dit geval is het altijd raadzaam eerst een back-up te maken. Zorg bovendien via changelog bestanden dat je weet wat er wijzigt via de update.

Bij grote WooCommerce updates is het soms beter 1 of 2 weken te wachten met de updates zodat eventuele bugs eerst opgelost kunnen worden.

Wat als de update niet goed gaat?

Over het algemeen is updaten eenvoudig en gaat het in bijna alle gevallen goed. Loopt er toch iets fout tijdens een update dan kan dit een lastig probleem vormen. Het is natuurlijk te hopen dat je een back-up hebt die je terug kunt zetten. Is dit niet het geval dan zul je moeten zoeken op internet of je hier een probleemoplossing kunt vinden. Ik kan je ook adviseren de updates door een websitebouwer te laten uitvoeren. Je kunt altijd contact met mij opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Veel gestelde vragen over WooCommerce updates

Moet ik eerst WooCommerce updaten of eerst plug-ins voor WooCommerce?

In de meeste gevallen update je eerst WooCommerce en daarna pas extensies. Mocht dit in specifieke situaties anders zijn, zorg er dan voor dat je eerst de extensie bijwerkt en daarna WooCommerce. Dit is vooral belangrijk voor kritische extensies zoals betaalgateways die elke keer vlekkeloos moeten werken.

Hoe vaak brengt WooCommerce updates uit?

Er zijn grote en minder grote updates van WooCommerce, maar gemiddeld komt er maandelijks wel een update uit. Je herkent de impact van een update aan het nummer dat deze heeft. Verandert het eerste getal van de WooCommerce versie dan is het een grote update met veel impact. Dit gebeurt niet vaak, maar updaten is dan wel het meest risicovol. Verandert het tweede getal dan is de update iets minder groot, maar nog steeds een update met veel wijzigingen.

Wat als mijn webshop na een update niet goed meer werkt?

Probeer altijd de back-up terug te zetten, neem contact op met je hosting provider als je niet weet hoe dit werkt.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie