Maak jij al je foto’s zelf of gebruik je ook wel eens foto’s van internet? Let wel goed op, want zomaar een afbeelding ergens vandaan plukken en gebruiken kan je soms een boete opleveren wegens onterecht gebruik. Zelf heb ik ook al eens een flink bedrag moeten betalen voor een foto die ik had gebruikt. Door schade en schande wijs geworden heb ik nu dan ook een lijstje met websites waar je gratis foto’s kunt downloaden. Gelukkig is ook hierin nog behoorlijk wat keus en kun je ook gewoon echt mooie en goede foto’s vinden op deze manier. Ook vind ik het zelf leuk om te fotograferen en heb ik inmiddels ook een flinke collectie eigen beeldmateriaal, vooral van de natuur. Ook hier maak ik nog wel eens gebruik van.

Voor webshops vind ik het trouwens nog altijd een heel sterk punt om je productfotografie zelf uit te voeren. Je hebt hier helemaal niet veel materiaal voor nodig om toch echt leuke foto’s te maken. Maar voor die meer algemene foto’s bieden gratis stockfoto’s uitkomst. Ik deel graag mijn favorieten met je.

1. Pixabay

Met stip op nummer 1, want Pixabay is een groeiende verzameling van hele mooie foto’s. Je kunt zelfs zoeken in het Engels of in het Nederlands waarbij mij is opgevallen dat dezelfde zoekterm in het Engels soms wel andere resultaten oplevert dan de Nederlandse vertaling. Het loont dus altijd de moeite om op meerdere manieren te zoeken. Pixabay biedt auteursrechtvrije, gratis afbeeldingen die zijn gepubliceerd onder Creative Commons. Je kunt de afbeeldingen naar wens gebruiken en aanpassen, zelfs voor commerciële doeleinden. Geen registratie vereist.

2. Stocksnap.io

StockSnap is de beste plaats op internet om mooie gratis stockfoto’s te vinden. Op Stocksnap vind je alleen afbeeldingen van de hoogste kwaliteit die altijd gratis te downloaden zijn. Alle foto’s die zijn geüpload op StockSnap worden gratis uitgegeven onder Creative Commons – CC0 en vereisen geen auteursvermelding. Bij Stocksnap heb je geen gedoe om uit te zoeken of je een afbeelding rechtenvrij kunt gebruiken. Gewoon doen!

3. Picjumbo

Viktor Hanacek is een 22-jarige fotograaf, online ondernemer en levensgenieter uit Tsjechië. In 2013 creëerde hij de fotosite Picjumbo met gratis foto’s die tegenwoordig worden gebruikt door miljoenen bloggers, ontwerpers en marketeers over de hele wereld. Er is geen registratie nodig en er zijn werkelijk prachtige foto’s tot je beschikking. Op picjumbo kun je bovendien een abonnement afsluiten waarbij je toegang krijgt tot nog veel meer foto’s.

4. Unsplash

Meer dan 300.000 gratis hoge-resolutie foto’s die je worden aangeboden door fotografen uit de hele wereld. De site beschikt over een handige zoekfunctie en wordt dagelijks met nieuwe afbeeldingen aangevuld. De afbeeldingen zijn in collecties ingedeeld, maar je kunt ook gebruik maken van de zoekfunctie.

5. Gratisography

Gratisography is een website met stockfoto’s met een hoge resolutie die je kunt gebruiken voor persoonlijke en commerciële projecten. Alle afbeeldingen zijn vrij van auteursrechtbeperkingen en de collectie foto’s is erg origineel en meestal net even anders dan wat je op veel andere stockphoto sites tegenkomt. Als je op zoek bent naar gratis originele foto’s is Gratisography zeker een aanrader.
Klik op een afbeelding om de versie met hoge resolutie te downloaden. Wekelijks worden nieuwe geweldige foto’s toegevoegd. Dit project is met liefde gemaakt door Ryan McGuire.

Dit bericht heeft 3 reacties

Geef een reactie