Wil jij wel online verkopen, maar wil je niet het risico van een eigen voorraad? Kies dan voor Dropshipping. Deze manier van verkopen is ideaal en komt tegenwoordig steeds meer voor bij online ondernemers.

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een verkoopmethode waarbij een webshop de producten die worden verkocht niet in eigen voorraad heeft. Als de webshop een product verkoopt, dan wordt de bestelling via een derde partij geleverd die de bestelde artikelen direct naar de klant verzendt. De webshopeigenaar ziet het product dus nooit zelf. Voor de koper lijkt het echter of de transactie direct met de webshop is afgesloten.

Het principe van dropshipping is dus simpel, je selecteert een leverancier waarvan de producten je aanspreken. Meerdere leveranciers kan uiteraard ook. Vervolgens zet je een WooCommerce shop op, importeert de producten van je leveranciers en je webshop is klaar. Zodra de bestellingen komen, stuur je deze door naar de leverancier die deze verzendt aan jouw klant. In onderstaande afbeelding is dit nog eens toegelicht.

dropshipping woocommerce

Oké, dat is een hele snelle weergave en de werkelijkheid betekent toch wel wat meer werk dan je wellicht zou denken na het lezen van bovenstaande, maar feit is wel dat dropshipping voor heel veel ondernemers een uitstekende bron van inkomsten betekent.

Een paar voordelen van dropshipping:

  • lage opstartkosten
  • lager risico
  • minder moeite, je hoeft bijv. niet zelf producten te versturen, in te pakken etc.

Het nadeel is echter wel dat de marges vaak klein zijn, dus je moet behoorlijk wat verkopen om er ook echt goed aan te verdienen. Een combinatie tussen eigen producten en dropshipping kan uiteraard ook. Je kiest dan producten die jouw eigen assortiment aanvullen om zo de klant een totaalaanbod te kunnen bieden.

WooCommerce Dropshipping plug-ins

In de basisversie van WooCommerce is het direct mogelijk om dropshipping te gebruiken. Je voert immers gewoon je product incl. beschrijving en afbeelding in en dit wordt ook via jouw webshop besteld. Pas na het afronden van de bestelling zorg je voor communicatie naar de leverancier om de bestelling te leveren. Er zijn echter ook handige plug-ins die dropshipping en WooCommerce nog beter met elkaar verbinden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om bestellingen ook direct naar je dropshipping leverancier door te zetten wat voor de verkoper weer een handeling minder betekent.

  • WooCommerce Dropshippers: alles wat je nodig hebt om een complete dropship webshop op te zetten. Voor slechts $20 te koop en zeer aan te bevelen voor iedereen die serieus met deze verkoopmethode aan de slag wil
  • Advanced Notifications: deze plugin verstuurt bestellingen direct door naar de juiste dropshipleverancier
  • Advanced Order Status: een plugin waarmee je nieuwe order statussen kunt aanmaken en daarbij automatisch een e-mail verstuurt naar de klant zodra een status wijzigt.
  • WP All Import: plug-in waarmee je de productgegevens van je dropship leverancier in je WooCommerce shop laadt.