Met deze tutorial ga ik je leven een stukje makkelijker maken door je te laten zien hoe je bepaalde handelingen kunt automatiseren. Niet alleen voor WordPress en WooCommerce, maar ook voor al je social media en veel meer zijn handelingen supermakkelijk te automatiseren. Ik heb het over IFTTT, oftewel IF This Then That. IFTTT is een platform dat je gratis kunt gebruiken om allerlei handelingen te automatiseren. Ik noem een paar voorbeelden:

  • als je een foto op Instagram plaatst, wordt deze automatisch op Twitter gezet
  • als je een nieuw bericht voor je blog schrijft, wordt het automatisch op je Facebook pagina geplaatst
  • als je een nieuwe abonnee in Mailchimp hebt, wordt deze automatisch in een spreadsheet toegevoegd

Het stukje code dat wordt gebruikt om een handeling te automatiseren wordt bij IFTTT een applet genoemd en er zijn ongelooflijk veel applets voor allerlei verschillende diensten (500+). Er zijn applets voor social media, business tools, cloud opslagdiensten, maar gelukkig ook voor WordPress en WooCommerce. Het uitgangspunt is dat als ergens een gebeurtenis plaatsvindt, automatisch een handeling wordt uitgevoerd. Door regelmatig terugkerende handelingen slim te automatiseren word je natuurlijk snel een stuk productiever.

Een andere handige term om te onthouden is de trigger. Dit is een bron waar een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt. Hiermee wordt vervolgens een handeling getriggerd. Vervolgens zal er een action worden uitgevoerd.

Start met IFTTT

 

WooCommerce en IFTTT

Voor WooCommerce zijn er nog niet zo heel veel applets, maar de applets die er zijn, kun je vast goed gebruiken. Bovendien kun je met de speciale plug-in nog meer handelingen automatiseren. Door handig gebruik te maken van IFTTT hoef je bovendien minder plug-ins te installeren voor WordPress en dat is dan weer prettig voor paginasnelheid en veiligheid en overzicht van je WordPress installatie.

WooCommerce IFTTT plug-in

ifttt-woocommerce-applet