Meer weten over Gutenberg en WooCommerce? In dit bericht houden we je op de hoogte. Bij nieuwe informatie zal dit bericht ook ge-update worden.

Misschien heb je hier en daar de term Gutenberg al eens voorbij zien komen in relatie tot WordPress en WooCommerce. Op het moment dat ik dit bericht schrijf is de laatste WordPress versie 4.9.5 4.9.8 en vanaf WordPress 5.0 zal Gutenberg geïntroduceerd worden. Dit gaat een flinke verandering betekenen voor de manier waarop we pagina’s en berichten schrijven, maar ongetwijfeld ook voor de manier waarop WooCommerce producten worden vertoond. We gingen daarom op onderzoek uit om te kijken wat Gutenberg nou precies voor ons in petto heeft.

Je kunt ook de video met Gutenberg demo bekijken.

 

Wie was Gutenberg?

Eerst een stukje geschiedenis, want zoals je wel ziet aan de foto bij dit artikel is de nieuwe editor vernoemd naar een persoon: Johannes Gutenberg. Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg was een Duits drukker. Hij wordt gezien als de uitvinder van de boekdrukkunst. Zijn bekendste werk is de in 1455 voltooide Gutenbergbijbel. Het feit dat deze nieuwe functionaliteit in WordPress is vernoemd naar de uitvinder van de boekdrukkunst zegt al iets over wat we kunnen verwachten. Project Gutenberg gaat namelijk de manier waarop we met content omgaan in WordPress volledig veranderen.

Voor de gebruikers van WordPress is Gutenberg een volledig nieuwe manier om na te denken over het schrijven van inhoud. In plaats van een pagina met tekst, zal de content via Gutenberg worden opgebouwd met behulp van “blokken”. Net als Lego is elk blok uniek, er zijn namelijk verschillende soorten blokken, maar uiteraard kan ook elk blok andere content bevatten. Dit artikel is bijvoorbeeld nog geschreven in de klassieke WordPress editor, oftewel 1 invoerveld waar ik al mijn content in typ. Straks in Gutenberg wordt elke alinea een ander blokje en zelfs tussenkopjes zullen dan blokken worden. Meer informatie over het principe lees je in het door WordPress geschreven Gutenberg Handboek of zie je in de demo hieronder.

 

Gutenberg content editor of andere plug-ins?

Sommige gebruikers zullen al min of meer bekend zijn met het principe van Gutenberg. Er zijn namelijk veel plug-ins beschikbaar die het ook al mogelijk maken om je tekst in blokken toe te voegen. Het Avada thema heeft bijvoorbeeld de Fusion Builder, OceanWP werkt met Elementor en ook Visual Composer heeft heel veel gebruikers. Deze editors bestaan al langere tijd en hebben dan ook een voorsprong op Gutenberg. Zelf denk ik niet dat deze pagebuilders direct overbodig worden door Gutenberg, maar het is wel interessant om de ontwikkelingen op dit gebied te volgen. Ook integraties tussen bestaande pagebuilders en Gutenberg zullen ontstaan en gaan ervoor zorgen dat we nog creatiever met onze content aan de slag kunnen.

 

Gutenberg en WooCommerce

Wat gaat project Gutenberg betekenen voor WooCommerce? In 1e instantie nog niet veel, want op dit moment is er nog geen mogelijkheid om productpagina’s in Gutenberg op te maken. Wel kun je via de plug-in WooCommerce Gutenberg Products Block heel handig blokken met producten aan je pagina’s en berichten toevoegen.

Voor je update moet je zeker weten dat jouw thema geschikt is voor Gutenberg voordat je de update uitvoert. Als jouw thema niet compatibel is met Gutenberg kun je problemen krijgen met de vormgeving van je webshop.

Het beste is om eerst een testomgeving op te zetten met je huidige webshop en daar Gutenberg in te testen. Op die manier weet je zeker dat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je wel straks wel updaten naar WordPress 5.0, maar niet direct met Gutenberg aan de slag? Dan bestaat er een plug-in die Gutenberg uitzet.

Ga je een nieuwe webshop starten met WordPress en WooCommerce, dan zou ik zeker direct de mogelijkheden onderzoeken om met Gutenberg aan de slag te gaan.

Wij kunnen je uiteraard helpen bij het updaten naar WordPress 5.0 en het gebruik van Gutenberg. Onze WooCommerce Update Service is altijd een goed en veilig idee, maar zeker bij grote updates die er nu aan zitten te komen, is het verstandig te overleggen over het beste stappenplan.