In dit artikel gebruik ik de webshop Prullenbak-kopen.nl als voorbeeld. Inmiddels heb ik deze webshop verkocht en is deze niet langer in mijn beheer. Onderaan het artikel vind je 2 affiliate webshops die ik nog steeds met veel succes run.

Momenteel beheer ik ruim 15 affiliate websites en kort geleden ben ik gestart met mijn eerste affiliate webshop. Het grootste deel van mijn sites is eigenlijk vooral informatief, en daarom vond ik het tijd worden om een eerste stap te zetten in de online verkoop als affiliate publisher. En ik mag wel zeggen dat dit een succes is, want na een week was de eerste conversie een feit en inmiddels zijn er al diverse conversies via de webshop geweest.

Wil jij ook een affiliate webshop starten? In dit artikel vertel ik je wat mijn stappen zijn geweest. Maar eerst wat meer achtergrondinformatie.

Wat is een affiliate webshop?

Vraag jij je af wat een affiliate webshop is? Een affiliate webshop promoot de producten van andere leveranciers. Heel veel grote webshops als bol.com, Mediamarkt en Coolblue hebben affiliate programma’s opgezet. Jij. als publisher plaatst in jouw webshop linkjes naar een aanbieder. Komt een bezoeker via jouw webshop, dus met jouw affiliate link op een webshop en wordt daar een aankoop gedaan? Dan verdien je als affiliate publisher een commissie.

affiliate marketing revolutie
screenshot van Affiliate Marketing Revolutie met aantal modules

Affiliate Marketing cursussen

Affiliate webshops winnen momenteel enorm aan populariteit, o.a.door cursussen als de Affiliate Marketing Revolutie en Affiliate Marketing in 10 dagen. Het lijkt voor iedereen binnen handbereik om veel geld te verdienen met een affiliate webshop. Toch mag je niet vergeten dat het succes je niet zal komen aanwaaien. Er gaat best veel tijd zitten in het schrijven van unieke content en de promotie van de site. Vergeet dit niet, maar ondanks deze kleine disclaimer is en blijft Affiliate Marketing een superleuke manier om geld te verdienen.

Aan de slag dus…

Affiliate webshop starten… hier begint het mee

Het begint natuurlijk allemaal bij een idee en ik ben dan ook begonnen met het opschrijven van producten die in aanmerking zouden komen voor mijn webshop. Het lijstje dat ik maakte, bestond voornamelijk uit producten die ik ooit zelf online had besteld of in een winkel had gekocht. Uiteindelijk kwam ik op 5 producten die me interessant genoeg leken. Deze 5 producten heb ik in een Excel document gezet en heb toen van elk product wat gegevens opgezocht, zoals het maandelijks zoekvolume, de mate van concurrentie, de gemiddelde prijs en het aanbod van webshops die het product aanbieden om te promoten in mijn affiliate webshop. Op basis van dit lijstje is de uiteindelijke keus gevallen op prullenbakken… Waarom prullenbakken?

 • Allereerst vind ik een prullenbak typisch een artikel om te kopen via internet. In een winkel vind je meestal hooguit 10 tot 20 verschillende prullenbakken, maar er is zoveel meer keus. Dit grote aanbod kan ik natuurlijk prima presenteren op mijn affiliate webshop.
 • De prijs van een gemiddelde prullenbak ligt boven de 50 euro. Dit vind ik belangrijk, want dat betekent dat je een redelijk bedrag overhoudt per conversie. Aan de andere kant is het ook weer niet zo’n hoog bedrag dat mensen dit niet willen uitgeven. De prijs van het product dat je verkoopt vind ik dan ook een belangrijk punt.
 • Iedereen gebruikt een prullenbak. Noem mij een huishouden of kantoor zonder prullenbak. Dit bestaat niet en dat maakt prullenbakken een interessant artikel.
 • Nieuwe vraag door ontwikkelingen. Doordat afval scheiden steeds belangrijker wordt, komen er nieuwe prullenbakken op de markt. Duo afvalemmers en soms zelfs 3 bakken in 1. Deze nieuwe prullenbakken zijn op dit moment heel populair.

De keuze is gemaakt

Nadat ik dus mijn lijstje ben afgegaan, zijn de prullenbakken het onderwerp van mijn eerste affiliate webshop geworden. De domeinnaam die ik hiervoor gebruikte, was www.prullenbak-kopen.nl. Ik vind het een uitstekende naam, je weet direct waarom je op mijn site bent gekomen. Via Tradetracker heb ik mij vervolgens aangemeld voor diverse campagnes met prullenbakken en uiteraard heb ik WordPress en WooCommerce geïnstalleerd.

AffiliateHeld plug-in

Ook de plugin AffiliateHeld is onmisbaar voor affiliate webshops. Met deze plugin kun je affiliate producten netjes op je website laten zien incl. vergelijking. Deze plugin heeft veel mogelijkheden waar ik meer over schrijf in mijn blog op SpeciaalGeselecteerd. Het thema dat ik voor de site heb gekozen is OceanWP, een gratis thema dat voor mij niet onderdoet voor diverse betaalde thema’s die ik ook gebruik.

affiliate webshop beginnen

Beginnen met een affiliate webshop

Mijn website draait en de producten zijn toegevoegd, nu wordt het tijd om bezoekers naar de site te trekken. Gelukkig beschik ik al over een netwerk met websites waar ik al wat promotie voor mijn nieuwe site kan maken. Daarnaast start ik met bloggen over prullenbakken. En geloof mij, zelfs over prullenbakken zijn verhalen te vertellen. Het aantal bezoekers is op dit moment echt nog laag, maar de conversie is al wel goed en dus ga ik de komende tijd proberen meer bekendheid en meer SEO waarde te krijgen met de site.

Aandachtspunten als je een affiliate webshop wilt starten

 • Geef meerwaarde: beschrijf details, voeg goede foto’s toe en zorg dat mensen echt waarde krijgen van jouw informatie.
 • Reviews zijn belangrijk
 • Goede foto’s
 • Updates van je product feeds
 • Installeer Google Analytics en Google Search Console zodat je overzicht houdt van het gedrag van bezoekers op je website.

Wil jij ook een affiliate webshop starten, maar wil je eens met mij van gedachten wisselen over de mogelijkheden of de basis webshop door mij laten neerzetten? Neem dan gerust even contact met me op!

Affiliate webshop voorbeeld

P.S. Aangezien het echt werkt, draait inmiddels ook mijn 2e affiliate webshop al, www.sweatpak.nl. Precies hetzelfde stappenplan en dezelfde overweging, totaal ander product. Een andere webshop die ik beheer is www.kinderkoptelefoons.nl.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Gustavo Woltmann

  Wat leuk dat je met een simpel product zoals prullenbakken toch ook een succesvolle affiliate webshop kunt runnen! Bedankt dat je jouw verhaal met ons deelt 🙂

  Hoe werkt de WP All Import plugin juist? Wat doet die? Is dat een gratis plugin?

 2. Timothy Kirkby

  Bedankt voor deze zeer informatieve blog, ik krijg er zeker meer inzicht over.

  Ik ben nog helemaal nieuw met affiliate marketing maar ik heb het gevoel dat ik eindelijk ook waardevolle informatie bij jou krijg zonder dat je één of andere “systeem” probeert aan te smeren.

  dus nogmaals erg bedankt ik zal jou blog zeker in de gaten blijven houden.

Geef een reactie