Na vele jaren enthousiast gebruiker van Yoast als SEO tool voor mijn WordPress sites heb ik in november 2020 de overstap naar Rank Math gemaakt. En dat heb ik natuurlijk niet zomaar gedaan, want ik was dol op de groene bolletjes van Yoast. Echter overtuigde het resultaat van Rank Math op twee testprojecten me en dus was het tijd om afscheid te nemen. Hoe en wat lees je hieronder.

rank math seo woocommerce

Waarom gebruik je Rank Math?

Rank Math helpt je om beter gevonden te worden in Google en is een belangrijk hulpmiddel voor je WooCommerce SEO. En dat is voor veel mensen enorm belangrijk. Met Rank Math werk je aan je SEO oftewel Search Engine Optimization. Voor al je berichten, pagina’s, categorieën, producten en productcategorieën geeft Rank Math je tips om deze te verbeteren ten gunste van je vindbaarheid.

Rank Math gebruik je dus als het voor jouw site belangrijk is om goed gevonden te worden in Google. Door steeds te blijven werken aan hogere scores met Rank Math weet je dat jouw site is opgebouwd volgens de normen van Google en is de kans groter dat je goed scoort.

Hoe werkt Rank Math?

Je voert voor elk bericht op je site een Focus Keyword in en vervolgens berekent Rank Math de score van jouw bericht. Dit gaat op een schaal van 0 tot 100. Je krijgt punten voor onderstaande onderdelen:

 • Basis SEO: gebruik je focus keyword in de titel, meta description, url, bovenin de content, verderop in de content en gebruik meer dan 600 woorden. Voldoe je aan deze punten, dan is jouw basis SEO in orde.
 • Extra: gebruik je focus keyword in subheaders (h2, h3 etc) en alt attribute van afbeeldingen. Bovendien wordt gelet op de lengte van je URL, de keyword dichtheid, interne en externe links en hoe uniek het keyword is.
 • Leesbaarheid titel: gebruik je het focus keyword aan het begin van de titel, gebruik je een powerword in de titel en een getal in de titel
 • Leesbaarheid inhoud: gebruik je een inhoudsopgave, korte paragrafen en bevat je content afbeeldingen en/of video
Rank Math SEO Check

Door bovenstaande onderdelen goed in te zetten kun je in WordPress Rank Math een score van 100 punten behalen. Dit is wat mij betreft echter geen streven en ook bijna niet te doen om voor al je berichten te halen. Ik doe wel mijn best om de score groen te maken, maar dit is niet mijn enige focus.

Rank Math stelt andere eisen aan de verschillende berichttypes en producten. Voor een product zijn de eisen bijvoorbeeld wat minder hoog dan voor een bericht.

Rank Math vs Yoast

De meest gestelde vraag is waarom Rank Math beter is dan Yoast? Beide plug-ins werken op WordPress en hebben een gratis en betaalde versie. Ik heb van beide plug-ins ook de betaalde versie gebruikt. De redenen dat ik uiteindelijk heb gekozen voor Rank Math zijn kort gezegd:

 • Het is sneller (tot 3x lichter qua code)
 • Het werkt makkelijker en is ook voor beginners gebruiksvriendelijker
 • Het analyseert je pagina’s en berichten en kent daarmee tot 100 punten toe. Geen groene bolletjes maar punten. Je ziet direct hoeveel punten je veranderingen opleveren en welke verbeterpunten je pagina heeft.
 • De SEO analyse tool laat je met 1 klik je website analyseren
 • De Schema mogelijkheden in Rank Math zijn groter
 • Rank Math support is bijzonder snel en uitgebreid, de online documentatie is al gigantisch uitgebreid en bij specifieke vragen word je snel geholpen.

Last but not least ben ik groot fan van de Rank Math plug-in door de Instant Indexing functie. Je moet hiervoor een extra plug-in installeren waarmee je rechtstreeks communiceert met de Indexing API van Google. Dit maakt echt een verschil, zeker omdat het steeds lastiger wordt om je website te laten indexeren.

Wat kost Rank Math?

De gratis plug-in kun je onbeperkt gebruiken en is een prima basis. Wil jij nog meer functionaliteit, dan zijn er 3 abonnementen waar je uit kunt kiezen:

 • Pro abonnement €59,00
 • Business abonnement €199
 • Agency abonnement €499

Je kunt overigens eerst 30 dagen gratis gebruik maken van bovenstaande betaalde versies. Dit betekent dus dat je gratis gebruik kunt maken van de extra functionaliteit en het effect voor jouw site kunt beoordelen.

WooCommerce webshops optimaliseren met Rank Math

In je Rank Math dashboard vind je de WooCommerce-module. Deze moet worden ingeschakeld.

rank math woocommerce

Met deze module ingeschakeld, kun je verschillende functies van Rank Math gebruiken om je WooCommerce webshop te optimaliseren:

 1. Productoptimalisatie: Rank Math biedt uitgebreide functionaliteit voor productoptimalisatie, inclusief het optimaliseren van de producttitels, metabeschrijvingen, productafbeeldingen en meer.
 2. Rich snippets: Rank Math helpt om rich snippets toe te voegen aan productpagina’s, zodat zoekmachines meer informatie kunnen tonen, zoals productbeoordelingen, prijs en beschikbaarheid. De Rank Math product schema functionaliteit is voor mij één van de belangrijkste redenen geweest om over te stappen.
 3. SEO-analyse: Rank Math biedt een uitgebreide SEO-analysefunctie waarmee je problemen met je WooCommerce webshop kunt identificeren en oplossen, zoals ontbrekende metabeschrijvingen, duplicate content en meer.
 4. Redirects: De redirect-functie waarmee je verbroken links en 404-fouten omleidt naar relevante pagina’s, zorgt voor een betere gebruikerservaring en vermindert daarmee het risico op het verliezen van zoekverkeer. Ideaal als je een product niet langer verkoopt en de productpagina daarom wilt doorsturen naar een andere pagina, zoals in dit artikel ook beschreven.

Door Rank Math te gebruiken voor je WooCommerce webshop, verbeter je de zoekmachineoptimalisatie verbeteren en trek je meer organisch verkeer naar je webshop.

Veel gestelde vragen over Rank Math

Hoe kun je overstappen naar Rank Math?

Overstappen van Yoast naar Rank Math is supersimpel. De uitgebreide wizard helpt je hier stap voor stap doorheen en het kan eigenlijk niet misgaan. In een kleine 10 minuten na installatie kun je aan de slag met je verbeterde SEO plug-in.

Kan ik zowel Rank Math als Yoast gebruiken?

Nee, je kunt beide plug-ins niet tegelijk gebruiken. Het is wel eenvoudig om over te stappen van de ene op de andere plug-in.

Is Rank Math gratis?

Er is zowel een gratis als een betaalde versie. De gratis versie is een prima start en zal je op veel vlakken helpen je website te optimaliseren voor Google. Toch kun je met Rank Math Pro nog meer resultaat behalen, o.a. dankzij de integratie met Google Analytics, de rank tracker voor zoekwoorden en een geavanceerde schema editor. Overstappen naar deze betaalde versie heeft dan ook zeker zin.

Wat is een goede Rankmath score?

Als je een score van meer dan 80 hebt, krijg je een groene score. Voor veel mensen is dit het hoogst haalbare doel in Rankmath en zij focussen alleen op deze groene score. Mijn ervaring is dat een score tot 80 (oranje) ook hoog genoeg is voor een goede positie in Google. Google heeft namelijk veel meer intelligentie dan Rankmath en kijkt ook naar zoekintentie bijvoorbeeld.
Rankmath checks zijn zeker belangrijk en een hoge score is goed, maar niet het hoogste doel.