Wat is het aantal WordPress plug-ins dat raadzaam is om te installeren op een site? Wanneer heb je teveel plug-ins geïnstalleerd? Zijn teveel plug-ins schadelijk voor de prestaties van je site zoals laadsnelheid? Hoe is het met de veiligheid van je site als je teveel plug-ins installeert? Het zijn zomaar een paar vragen die startende WordPress gebruikers bij ons neerleggen? Daarom aandacht voor dit onderwerp in dit blogbericht op innonet.nl.

Om te beginnen onderstrepen we graag het belang van plug-ins. WordPress zonder plug-ins is gewoon stukken minder aantrekkelijk en dankzij het enorme aanbod aan plug-ins heb je zoveel mogelijkheden met WordPress. Plug-ins zijn dus eigenlijk onmisbaar.

Maar als je begint met een nieuwe site, hoeveel plugins installeer je dan? Het antwoord op die vraag is eenvoudig: zoveel als je nodig hebt! Het aantal plugins heeft geen invloed op de laadtijd van de pagina’s op je website. Het zijn altijd slecht gecodeerde plugins die ervoor zorgen dat je site langzamer wordt. Ik weet van druk bezochte sites met meer dan 50 plugins die een prima laadtijd hebben en goed scoren in Google.

Toch kunnen we zeker een aantal tips en aanbevelingen geven als het gaat om het uitzoeken van nieuwe plugins voor je site. Op het moment van schrijven kun je namelijk al kiezen uit bijna 28.000 plugins dus het is eigenlijk wel logisch dat deze niet allemaal volkomen veilig en volgens de regels zijn geprogrammeerd. Hoe filter je dan welke plugins je kunt gebruiken?

  • Begin met kijken naar de meest populaire plugins op WordPress.org. Over het algemeen kun je er wel van uitgaan dat deze plugins goed getest zijn en regelmatig een update krijgen.
  • Wanneer je een plugins kiest, kijk dan naar het aantal stemmen en de rating die de WordPress community aan de plugin heeft gegeven. De WordPress SEO plugin van Yoast heeft bijvoorbeeld 4,7 sterren met 3000 stemmers. Dan mag je er echt van uitgaan dat de plugin goed is.
  • Kijk naar Compatible up  to wat ook bij de plugin wordt vermeld. Staat hier nog een hele oude WordPress versie dan weet je dat er al lang geen update is geweest. Meestal geen goed teken als het om veiligheid gaat.
  • Bekijk de pagina van de maker van de plugin om te zien hoe actief daarop wordt gesproken over de plugin.
  • Bekijk de tabbladen Installation en FAQ bij de plugin.
  • Wil je nu bijvoorbeeld een fotogallerij toevoegen dan heb je heel wat plugins om uit te kiezen. Welke plugin kies je dan? Test alle opties. Meestal kun je de plugin of een lite versie daarvan gratis installeren. Doe dat met enkele plugins en noteer welke het beste doet wat jij wilt. Heel handig want je komt soms functies tegen die je niet kende en je weet beter welke eisen je aan een plugin mag en wilt stellen.

Wil je echt zeker weten wat het effect van een plug-in is op bandbreedte en snelheid, noteer deze gegevens dan voordat je de plug-in installeert en doe dit na enkele dagen nogmaals. Is het verschil aanzienlijk? Deactiveer de plug-in dan en test nogmaals. Nu kun je echt zeggen of de plug-in de snelheid van je site heeft beïnvloed.

Op een gemiddelde site van INNONET draaien rond de 15 plug-ins standaard. Afhankelijk van wensen van de klant en eisen aan kan dit aantal verder oplopen tot zelfs 30 plug-ins. Op Amerikaanse blogs hebben we gelezen over websites met 80 plug-ins die probleemloos en snel werken. Toch blijft oplettendheid raadzaam, ook wanneer een plug-in eenmaal is geïnstalleerd.

Vragen over het gebruik van plug-ins op WordPress sites? Op zoek naar een perfecte plug-in voor je site of een onafhankelijke analyse van de plug-ins die op je site zijn geïnstalleerd? INNONET helpt je graag. Nieuwsgierig naar de plug-ins die we zelf graag gebruiken? Houd dan ons volgende blog in de gaten!

Eens samen met ons vrijblijvend nadenken wat WordPress voor uw organisatie kan betekenen? We nodigen u graag uit voor een brainstorm om samen te bekijken welke mogelijkheden WordPress u biedt.

 

Geef een reactie