Zie jij onderstaande melding in Analytics en weet je niet wat dit inhoudt en wat je moet doen? Lees dan snel verder.

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van Google Analytics. Het biedt een nieuwe manier van tracking en analyse die gericht is op de gebruiker in plaats van de sessie. Met GA4-tracking kun je de activiteiten van gebruikers op jouw website volgen en deze data analyseren om beter inzicht te krijgen in het gedrag van jouw doelgroep.

Waarom is GA4-tracking belangrijk voor jouw WooCommerce-webshop?

Met GA4-tracking krijg je een completer beeld van het gedrag van jouw bezoekers op jouw WooCommerce-webshop. Zo kun je precies zien hoe gebruikers navigeren op jouw website, welke pagina’s het meest worden bezocht en waar bezoekers afhaken. Deze informatie is onmisbaar voor het optimaliseren van jouw webshop. Door het gedrag van gebruikers te begrijpen, kun je jouw website zo inrichten dat deze zo goed mogelijk aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep.

Daarnaast biedt GA4-tracking ook nieuwe mogelijkheden om data te analyseren. Zo kun je bijvoorbeeld data van verschillende apparaten en kanalen combineren om een beter beeld te krijgen van de customer journey van jouw klanten. Ook kun je met GA4-tracking eenvoudig A/B-testen uitvoeren om te kijken welke pagina’s of producten het beste presteren.

Hoe installeer je GA4-tracking op jouw WooCommerce-webshop?

Het installeren van GA4-tracking op jouw WooCommerce-webshop is relatief eenvoudig. Volg deze stappen om de code te installeren:

Stap 1: Maak een GA4-property aan

Voordat je GA4-tracking kunt installeren, moet je een GA4-property aanmaken. Dit kun je doen door in te loggen op jouw Google Analytics-account en een nieuwe property aan te maken.

Stap 2: Voeg de GA4-trackingcode toe aan jouw website

Kopieer de GA4-trackingcode vanuit jouw nieuwe property in Google Analytics. Vervolgens kun je deze code toevoegen aan de header van jouw website. Als je gebruik maakt van een plugin als Google Tag Manager, kun je de code hierin plaatsen.

Stap 3: Controleer of de code correct is geïnstalleerd

Om te controleren of de GA4-trackingcode correct is geïnstalleerd, kun je de Google Tag Assistant gebruiken. Deze tool laat zien of de code op de juiste manier is geïnstalleerd en of er eventuele problemen zijn.

Belangrijke onderdelen van het instellen van GA4

  • hoe je een GA4 stream aanmaakt en op je website plaatst
  • welke instellingen zijn nodig om je verkeer optimaal te meten
  • hoeveel bezoekers heeft je website gehad en hoe hebben ze zich gedragen op jouw website
  • waar zijn de bezoekers vandaan gekomen
  • hoe hebben deze bezoekers jouw website gevonden, via Google, Instagram, je nieuwsbrief of welk ander kanaal ook
  • hoeveel bestellingen zijn gemaakt
  • via welk kanaal zijn de meeste bestellingen gemaakt
  • hoe stel je extra doelen in, zoals hoe vaak een contactformulier is ingevuld
  • en nog veel meer…

Waarom is Google Analytics belangrijk voor je website?

Meten is weten. Het klinkt afgezaagd, maar met de digitale mogelijkheden van vandaag de dag kun jij snel je focus verliezen. Data is dan het beste uitgangspunt om je focus weer te krijgen.

Een voorbeeld: Paulien was superdruk met Instagram voor haar webshop, elke dag berichtjes, Stories of Reels plaatsen en deze sponsoren en hier ging heel wat tijd in zitten. Eén keer per 2 weken stuurde ze bovendien een nieuwsbrief die ze vrij snel in elkaar zette. Toen we goed in haar data uit Google Analytics doken, ontdekten we dat haar nieuwsbrief 6x (!) zoveel opleverde dan al haar inspanningen op Instagram. Conclusie: nog maar 3x per week plaatst Paulien iets op Insta en ze stuurt nu wekelijks een nieuwsbrief. Het aantal bestellingen is hiermee nog verder gestegen.

Van bovenstaand voorbeeld zijn er nog heel veel meer te bedenken en ook zelf word ik nog regelmatig verrast door data en heb ik mijn werkzaamheden hierop aangepast.

Kortom: verzamel je data, analyseer deze zorgvuldig en baseer hier je beslissingen op. Het is nog superleuk ook!

GA4 voor WooCommerce

De cursus GA4 voor WooCommerce is momenteel volop in ontwikkeling. Na je aanmelding heb je toegang tot het 1e deel waarin je ontdekt hoe je GA4 installeert. In de maand september worden er continu nieuwe modules toegevoegd. Als je vragen hebt, beantwoord ik deze ook graag.

Veel gestelde vragen

Ik heb GA4 al op mijn website staan, maar weet weinig over het analyseren van de data. Is de cursus voor mij ook interessant?

Ja, het installeren van GA4 is maar een klein onderdeel van de cursus. Je ontdekt nog veel meer handige informatie in de cursus over het lezen en analyseren van de data. De cursus is dus zeker ook voor jou interessant.