Afgelopen week konden we de WooCommerce webshops weer updaten, dit keer naar WooCommerce 3.4.0. Aangezien in dezelfde week in Europa de AVG-wetgeving van kracht is geworden, is deze update van belang. Het kan namelijk wel worden omschreven als de WooCommerce AVG Update. Hoog tijd om jullie te informeren over alle veranderingen in deze nieuwe versie.

Update 29-05-2018: Inmiddels is ook WooCommerce 3.4.1 al uitgebracht, nu updaten is zeker verstandig aangezien er veel kleine foutjes uit WooCommerce 3.4.0 nu zijn verbeterd

WordPress AVG Update

Al iets eerder verscheen de WordPress AVG Update (ook wel bekend als WordPress GDPR Update) en ook hier schreef ik toen al een artikel over. Deze update is belangrijk om te installeren voordat je de WooCommerce update uitvoert en daarom kwamen de updates ook in die volgorde uit. In de WordPress AVG Update bevinden zich tools voor het regelen van privacy van gebruikers aan jouw website. Zo kun je de privacypagina koppelen en kun je persoonlijke gegevens exporteren als je een account hebt aangemaakt op een website. WooCommerce 3.4.0 zorgt ervoor dat de wijzigingen uit WordPress 4.9.6 ook in WooCommerce worden verwerkt, en gaat een stukje verder. Lees hier verder over de WooCommerce AVG Update die op 4 mei werd aangekondigd op het WooCommerce blog.

WooCommerce 3.4.0 – dé WooCommerce AVG Update

In WooCommerce 3.4.0 vind je een nieuw tabblad onder de menu-optie WooCommerce > Instellingen. Dit tab heet Accounts en Privacy. Je vindt de inhoud van dit tabblad in onderstaande afbeelding:

woocommerce 3.4.0

Gastenbestelling instellingen: wil je dat mensen een bestelling als gast kunnen plaatsen?

Account aanmaken: wanneer wordt een account aangemaakt? Hoe worden gebruikersnaam en wachtwoord gegenereerd?

Account erasure requests: welke gegevens kunnen verwijderd worden? Wordt dan ook de toegang tot eventuele downloads ingetrokken?

Privacybeleid: koppel je privacy pagina aan je webshop en plaats de melding die een klant te zien krijgt bij het aanmaken van een account en tijdens het afrekenen.

Personal data retention: hier vul je in hoeveel dagen, weken of maanden klantgegevens en bestellinggegevens bewaard moeten blijven. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat je hier failed en cancelled orders slechts korte tijd bewaart, maar dat completed orders langer bewaard blijven.

Het is natuurlijk belangrijk om goed na te denken over de instellingen die voor jouw webshop en klanten het beste zijn en dit vervolgens juist in te vullen.

WooCommerce Customizer

Ga je in je dashboard naar Weergave > Customizer > WooCommerce > Afrekenen dan vind je tevens enkele nieuwe opties.

woocommerce customizer privacy

Allereerst kun je hier eenvoudig aangeven of je wilt vragen naar Bedrijfsnaam, Adresregel 2 en Telefoonnummer. Aangezien je door de AVG wetgeving voor alle persoonlijke data moet kunnen overleggen waarom je deze opvraagt, is het handig om hier bepaalde gegevens te kunnen uitsluiten indien deze voor jouw webshop niet relevant zijn.

Vervolgens kun je hier ook je Privacypagina en Algemene Voorwaarden koppelen en de tekst die de gebruiker te zien krijgt, aanpassen.

Exporteren van persoonlijke data

In WordPress 4.9.6 kun je persoonlijke data exporteren die is verbonden aan een e-mailadres. WooCommerce 3.4.0 zorgt er voor dat in het HTML bestand dat je exporteert ook volgende gegevens worden vermeld:

  • Adresinformatie van de klant
  • Bestellingen die zijn gekoppeld aan het genoemde e-mailadres
  • Downloaden van alle gegevens en toestemmingen die je hebt gegeven

Persoonlijke data kunnen tevens verwijderd worden.

Zodra een verzoek voor het verwijderen van persoonlijke gegevens is ingediend vind je dat terug in het menu onder Hulpmiddelen > Persoonlijke gegevens exporteren. Direct onder dit menu-item vind je tevens Persoonlijke gegevens wissen. Alle ingediende verzoeken van klanten zullen hier worden vermeld. Wanneer iemand per mail een verzoek aan jou heeft gedaan, kun je dit e-mailadres hier tevens invoeren. Op dit e-mailadres zal de gebruiker vervolgens een mail ontvangen met de vraag het verzoek te bevestigen.

Zodra de persoonlijke gegevens van een klant worden verwijderd zullen ook betaalgegevens worden verwijderd evenals adresgegevens. De bestelling wordt gewijzigd in een gastbestelling zonder persoonlijke data. Je overzicht met bestellingen blijft hiermee wel bestaan.

Wanneer je handmatig persoonsgegevens moet verwijderen kan dit tevens direct onder WooCommerce > Bestellingen. Hier vind je namelijk onder Acties de nieuwe optie Persoonsgegevens verwijderen.

woocommerce persoonsgegevens verwijderen

De bestelling blijft bestaan, maar zal als gastbestelling in de admin komen te staan. De persoonsgegevens van de klant worden echter verwijderd.

Conclusie

Met het updaten van je webshop naar WordPress 4.9.6 en WooCommerce 3.4.0 wordt het je een stuk makkelijker gemaakt om te voldoen aan de nieuwe AVG-wetgeving. Belangrijke functionaliteit als het verwijderen en inzien van persoonlijke data worden mogelijk gemaakt dankzij de WooCommerce AVG Update en bovendien is de koppeling met je privacybeleid en Algemene Voorwaarden een mooie stap. Wij installeren en configureren voor onze klanten deze updates en installeren verder geen andere plug-ins.

Meer weten over WooCommerce Support?