Sinds deze week kunnen we de WordPress websites updaten naar versie 4.9.6. Natuurlijk kunnen we uitkijken naar WordPress 5.0 waar de Gutenberg editor wordt geïntroduceerd, maar WordPress 4.9.6 kan toch zeker ook wel als een grote update worden beschouwd. In WordPress 4.9.6 vind je namelijk veranderingen in het kader van de AVG-wetgeving die op 25 mei 2018 van kracht gaat. Reden genoeg om je WordPress installatie te updaten naar de nieuwste versie.

Wat vind je in WordPress 4.9.6?

Er is discussie over de vraag of de AVG aanpassingen in de basis van WordPress geprogrammeerd moeten worden of als plug-in moeten worden toegevoegd. De WordPress developers hebben voor de 1e optie gekozen en dus bevat WordPress 4.9.6 een aantal updates op het gebied van privacy.

Het bestand privacy.php dat je vindt in de wp-admin folder bevatte eerder 42 regels code en is nu uitgebreid tot 227 regels met code. Dit laat wel zien dat er heel wat is veranderd.

De eerste aanpassing vind je in je dashboard onder Instellingen. Hier is een nieuw menu-item genaamd Privacy. Als je een pagina hebt met je privacybeleid kun je deze hier koppelen. Heb je nog geen privacy pagina, dan raad ik je aan deze nu te maken.

De link naar de privacy pagina wordt vervolgens op je website toegevoegd, bijvoorbeeld op de login pagina. Iedereen die actief op jouw site is, bijvoorbeeld met het achterlaten van reacties heeft zo de kans om je privacybeleid te lezen. Natuurlijk adviseren wij ook om de link naar je privacybeleid op te nemen in de footer van je website.

WordPress bevat sinds de update tevens een tool waarmee iemand die een account op de website heeft gemaakt een overzicht van zijn historie op jouw website kan aanvragen. Ook is er een tool om het verwijderen van je gegevens aan te vragen. Het verwerken van beide aanvragen kan door de administrator van de website worden afgehandeld via het dashboard.

Nu updaten of nog niet?

Wil je WordPress updaten dan is het altijd slim om eerst te testen in een development omgeving of er niets vreemds met je website gebeurt na de update. Ook moet je natuurlijk altijd eerst een goede back-up maken. Vind je het updaten alsnog lastig, laat het dan door ons uitvoeren. Voor een klein maandelijks bedrag controleren wij je site maandelijks op updates en maken een back-up. Neem contact op voor meer info.

 

Geef een reactie