Voegen backlinks vanaf social media kanalen iets toe aan je SEO? Mijn antwoord is sowieso ja! Oke, ik weet natuurlijk dat de links vaak nofollow linkjes zijn en daardoor misschien niet meetellen. Toch weet elke online marketeer tegelijk ook dat ‘social signals’ als ranking factor zeker meetelt. Deze linkjes zijn eenvoudig te maken, maar vormen een goede bron van bezoekers naar jouw site. Je wilt toch niet dat een potentiële klant een bericht van jou leest, naar je social media profiel gaat, maar vervolgens je website nergens kan vinden. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je social media kanalen op z’n minst zijn uitgerust met de juiste links. En er zijn meer mogelijkheden dan je misschien zou verwachten.

In dit artikel vermeld ik niet de linkjes die je natuurlijk in elke post of update die je plaatst kunt vermelden. Deze linkjes zijn uiteraard altijd mogelijk, maar wel voor de hand liggend. In dit artikel vind je juist de andere plekken op social media waar je prima jouw linkje kunt plaatsen.

Facebook Linkbuilding

We beginnen natuurlijk met Facebook, als bekend kanaal zijn hier diverse plekken waar je eenvoudig je linkje kunt ‘droppen’.

Link #1 – Contact en algemene gegevens

Ga op je persoonlijke Facebook pagina naar Info > Contact en algemene gegevens. Hier vind je website en sociale links.

Link #2 – Alle berichten op je Facebook tijdlijn

Natuurlijk kun je op je pagina direct een link plaatsen naar je website, maar het kan ook veel ‘netter’. Als je een nieuwe post gaat plaatsen typ je @ en direct daarna de naam van je bedrijf of een persoon en Facebook voegt dan automatisch een linkje in. Zeker als je bericht veel wordt gedeeld, kan dit je de nodige extra bezoekers opleveren.

Link #3 – Info van je Facebook pagina

Deze link komt niet op je persoonlijke tijdlijn, maar op je zakelijke pagina. Klik je hier op Info, zul je ook hier de mogelijkheid zien om je link toe te voegen.

Link #4 – Tekstknop op je Facebook pagina

Direct onder de banner zul je een blauwe knop zien die je zelf kunt invullen. Je vindt hier diverse opties die je kunt linken aan je eigen website.

Link #5 – Beschrijving van je omslagfoto en profielfoto

Een linkje dat vaak over het hoofd wordt gezien en toch zeer effectief kan zijn. Wanneer je klikt op een omslagfoto of profielfoto verschijnt een pop-up met aan de rechterkant een beschrijving. De perfecte plek om het adres van jouw website in te vullen.

Link #6 – Facebook groep

Heb je een Facebook groep? Vergeet niet om ook hierin jouw website te vermelden. Je kunt dit het beste doen in de omschrijving en start deze omschrijving dan met de link naar je website. Op die manier ziet iedereen de link naar je website die lid is of wil worden van jouw groep.

Link #7 – Vastgezette berichten in Facebook groepen

Een Facebook groep bevat vaak een vastgezet bericht dat altijd bovenaan staat. Meestal is dit een soort introductie van de groep met wat huisregels. Vermeld in dit vastgezette bericht natuurlijk ook je website adres! Het bericht wordt meestal wel gelezen, dus een prima plekje!

Twitter Linkbuilding

Twitter is dan misschien minder populair dan het ooit was, het is zeker de moeite waard om je linkjes ook op de juiste plekken van Twitter te vermelden.

Link #8 – Twitter profiel

Logisch, maar daarmee net iets om te vergeten… in je Twitter profiel mag je website natuurlijk niet ontbreken.

Link #9 – Twitter bio

Naast het officiële veld voor je website kun je ook prima een linkje plaatsen in je Twitter bio. Ziet er ook nog eens prima uit. Je Twitter bio verschijnt ook nog eens op meerdere plekken zoals zoekresultaten.

Link #10 – Foto en video tweets

Deel je een foto of video op Twitter? Dan kun je in het update veld ook je website adres plaatsen. Wanneer er nu iemand klikt op jouw foto of video ziet de persoon direct jouw website.

LinkedIn Linkbuilding

Zakelijk netwerken? Dan mag je niet vergeten ook aan LinkedIn linkbuilding te doen.

Link #11 – Contact en persoonlijke gegevens

Op LinkedIn kun je 3 websites plaatsen die bij jouw persoonlijke gegevens worden vermeld en bij zoekresultaten bovenaan verschijnen.

Link #12 – LinkedIn projecten

Je eigen website is op LinkedIn uitstekend als project te tonen. Voeg projecten toe als profielonderdeel en je kunt hierbij de link naar je website direct invullen. Heb je ook een directe link naar een e-book of publicatie, kun je deze uiteraard als publicatie op LinkedIn gebruiken.

Link #13 – Bedrijfsinformatie

Maak ook voor je bedrijf een eigen bedrijfspagina aan op LinkedIn zodat je ook hier het adres van je website kunt invullen.

Link #14 – LinkedIn groepen

Beheer je een groep op LinkedIn? Ook hier is ruimte voor jouw eigen linkje in de omschrijving van je groep.

Link #15 – LinkedIn groepsmail

Als beheerder van een groep op LinkedIn heb je een groot voordeel dat niet mogelijk is met een Facebook groep. Je kunt namelijk iedereen in jouw groep een e-mail sturen. Je website mag in deze e-mail uiteraard niet ontbreken!

YouTube Linkbuilding

Is video al onderdeel van je internet marketing activiteiten? Vergeet niet dat je YouTube ook prima kunt gebruiken voor je backlink strategie.

Link #16 – YouTube ‘Over’ tab

Je YouTube kanaal heeft een ‘over’ tab dat je kunt gebruiken om informatie over je kanaal te plaatsen. Je kunt de link plaatsen in de kanaalbeschrijving, maar ook bij de Links. Niet vergeten hoor, want deze link wordt ook weer vertoond bij video’s.

Link #17 – Videobeschrijvingen

Elke video die je uploadt mag je zelf voorzien van een beschrijving. Heel vaak wordt deze beschrijving leeg gelaten of niet efficiënt benut. Mijn advies is dan ook om altijd je link in de videobeschrijving te plaatsen.

Pinterest Linkbuilding

Eén van mijn favoriete social media kanalen dat eigenlijk een zoekmachine is en geen social media kanaal. Pinterest bevat diverse interesse mogelijkheden om jouw backlinks te plaatsen.

Link #18 – Pinterest profiel

Je profiel op Pinterest kun je eenvoudig onder Instellingen voorzien van je website. Hier kun je ook nog eens je website bevestigen. Door je website te bevestigen, kun je zien wat mensen bewaren vanaf je website en wordt je logo weergegeven bij pins die afkomstig zijn van je website. Hiermee heb je direct een volgende mogelijkheid voor een link.

Link #19 – Pinterest rich pins

Via de rich pins op Pinterest kun je jouw website link vertonen bij een pin op je profiel.

Instagram Linkbuilding

Instagram heeft niet veel mogelijkheden om je website te laten zien. Misschien door deze beperkte mogelijkheden worden websites vanaf Instagram wel veel bezocht.

Link #20 – Instagram Profiel / bio

Je kunt je website vermelden in je Instagram profiel. Het is leuk om er ook een icoontje voor te zetten zodat de website beter opvalt. De hashtag #linkinbio is een veelgebruikte hashtag in Instagram posts en verwijst dan naar deze link in je profiel.

Link #21 – Instagram stories

In de Instagram stories kun je een link plaatsen, deze stories verdwijnen echter na 24 uur. Ze worden wel goed bekeken en regelmatig op doorgeklikt.

Google+ Linkbuilding

Link #22 – Google+ profiel

In de beschrijving van je Google+ profiel kun je een link plaatsen naar je website. Ga hiervoor naar profiel bewerken.

Overige linkbuilding ideeën

Link #23 – Whatsapp status

Plaats je link in je whatsapp status voor meer bekendheid. Ga hiervoor naar Instellingen, klik op je profielfoto en wijzig dan de info. Hier kun je gewoon zelf een tekst invoeren, bijvoorbeeld je website adres.

Link #24 – Zoek andere social media kanalen

Er zijn nog honderden meer social media kanalen waar je een linkje op kunt plaatsen. Denk aan Yoors, Slideshare, bloglovin etc. Het is natuurlijk niet noodzakelijk overal zelf actief aanwezig te zijn.

Geef een reactie