Tot een half jaar geleden was het eigenlijk geen vraag welke SEO plug-in je installeert in je WooCommerce webshop. Maar daar is wat mij betreft onlangs toch verandering in gekomen. Lees in dit artikel op WOOnsdag welke SEO plug-ins op dit moment sterk in opkomst zijn en waarom je misschien wel wilt overstappen van de vertrouwde SEO plug-in.

Waarom een SEO plug-in installeren in je webshop?

Ook al zijn WordPress en WooCommerce in de basis al heel SEO vriendelijk is het toch altijd een goed idee om een SEO plug-in te installeren als aanvulling op WordPress en WooCommerce. Een plug-in geeft net wat meer mogelijkheden om je webshop te optimaliseren voor vindbaarheid in zoekmachines. Er zijn dan ook meerdere redenen waarom je een SEO plug-in wilt installeren in je webshop.

  • De meest handige manier om SEO mogelijkheden aan je webshop toe te voegen zonder technische kennis.
  • Via een SEO plug-in kun je meta descriptions en paginatitels eenvoudig aanpassen.
  • Een SEO plug-in kan een XML sitemap genereren.
  • Structured data wordt via een SEO plug-in toegevoegd aan de code

Afhankelijk van de plug-in kunnen er nog meer functionaliteiten toegevoegd worden.

Welke SEO plug-ins zijn er?

Tot voor kort gebruikten wij op alle websites en webshops de Yoast SEO plug-in, eigenlijk tot volle tevredenheid. Voor enkele websites gebruiken we echter thema’s van MyThemeShop en zij lanceerden Rank Math als plug-in die heel goed samenwerkte met hun eigen thema’s. Om die reden stapten we met enkele websites over op deze plug-in. En onlangs ontdekten we bovendien een vrij nieuwe SEO plug-in namelijk The SEO Framework. Over deze plug-in wordt positief geschreven en daarom hebben we ook deze plug-in inmiddels getest.

Yoast SEO plug-in voor WooCommerce

De plug-in van Yoast behoort tot de meest gebruikte plug-ins voor WordPress. In vrijwel elk overzicht van onmisbare plug-ins komt ook Yoast SEO voor. Ook wij schreven op dit blog al eerder over de SEO plug-in van Yoast. Yoast is niet voor niets zo populair. Het geeft je bijzonder veel controle over de content van je webshop en is makkelijk in het gebruik. Zeker voor beginners biedt Yoast veel mogelijkheden. In WooCommerce webshops is Yoast handig om meta descriptions goed in te vullen, maar ook om per product te controleren of de productpagina voldoet aan basis SEO voorwaarden. Yoast is gratis te gebruiken.

Er is voor Yoast tevens een betaalde versie die speciaal voor WooCommerce is ontwikkeld. Deze biedt enkele extra’s, maar is niet nodig om je webshop goed te kunnen optimaliseren.

Het nadeel van Yoast is dat je met 1 plug-in heel veel mogelijkheden installeert die je wellicht niet allemaal nodig hebt en die je webshop onnodig traag kunnen maken.

Rank Math SEO

Het installeren van Rank Math is bijzonder eenvoudig. Wanneer je voor jouw website al gebruik maakte van Yoast kun je na het activeren van Rank Math alle instellingen zelfs in 1x overzetten. Eventueel werk dat je al hebt gedaan gaat dus niet verloren. De interface van Rank Math is vervolgens erg eenvoudig te gebruiken. Voordeel is de integratie met Google Search Console waardoor je in je WordPress dashboard direct waardevolle informatie uit Search Console ziet. Rank Math is bovendien geoptimaliseerd voor SEO voor afbeeldingen en heeft een handige Rich Snippet tool. Zeker voor de producten in je webshop hebben deze rich snippets toegevoegde waarde.

Qua gebruik is Rank Math gedetailleerder dan Yoast. Bij Yoast wordt via een stoplicht getoond hoe goed je scoort bij een pagina, bericht of product. Rank Math geeft hier een score van 0 tot 100 en geeft dus veel meer detail.

The SEO Framework

The SEO Framework is een vrij nieuwe plug-in en deze heeft dan ook nog lang niet zoveel downloads als Yoast. Maar ik kom de plug-in steeds vaker tegen en dat is zeker niet voor niets. The SEO Framework doet namelijk precies wat ‘ie moet doen, maar dan stukken sneller dan vele andere plug-ins. En die paginasnelheid is dan tegelijk ook weer een belangrijke SEO factor. The SEO Framework is denk ik meer geschikt voor de wat meer gevorderde SEO specialist. Een website eigenaar zonder kennis op SEO gebied zal deze plug-in snel onhandig vinden. Beschik je over basis SEO kennis dan zal The SEO Framework je zeker positief verrassen.

Bovendien zijn er geen advertenties in the plug-in wat prettig is. Je kunt wel extensions kopen voor extra functionaliteit.

Welke plug-in is sneller?

Mijn test op deze site wees het volgende uit. Met de plug-in van Yoast krijgen we voor de paginasnelheid volgens Pingdom Tools een C met een laadtijd van 2,56s. Het simpelweg uitschakelen van Yoast en inschakelen van The SEO Framework hield de score op een C, maar verminderde de laadtijd naar 1,58s. Wel de moeite waard dus. Aangezien we op deze site gebruik maken van het Ocean WP thema heb ik Rank Math niet getest.

Conclusie

Voor je WooCommerce webshop ontkom je er vrijwel niet aan om gebruik te maken van een SEO plug-in. Deze helpt je de vindbaarheid in zoekmachines te verbeteren en het is natuurlijk belangrijk om veel bezoekers naar je webshop te krijgen. Wij waren altijd gebruiker van Yoast SEO, maar neigen steeds meer naar The SEO Framework plug-in. Er zijn nog wat testjes nodig voordat we dit op al onze sites en webshops doorvoeren, maar het ziet er gunstig uit.

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar andere ervaringen. Maak jij al gebruik van een SEO plug-in en zo ja, welke? We lezen het graag terug in de reacties onder dit bericht!

Geef een reactie