Iedereen maakt fouten, gelukkig maar, want je kunt er veel van leren. Toch is het ook prettig als mensen je kunnen behoeden voor fouten, omdat ze deze fouten zelf al eens hebben gemaakt of omdat ze ervaring hebben met het programma. In dit bericht vermeld ik 15 WordPress fouten die wij bij INNONET nog altijd tegenkomen en soms ook zelf gemaakt hebben. Heb je een WordPress of WooCommerce site, dan is het dus slim om deze tips door te lezen.

Veel mensen willen hun WordPress site snel installeren en denken daarbij niet aan deze fouten. Toch is het nuttig deze tips even door te nemen, omdat ze zorgen voor meer veiligheid en betere vindbaarheid.

Verkeerd beginnen

Twijfel je over een WordPress site via wordpress.com of een WordPress site die je zelf host? Kies dan altijd voor een zelf gehoste site. Het biedt meer vrijheid en meer mogelijkheden op elk gebied van uw website. Zeker voor de zakelijke gebruiker is een site op een eigen domeinnaam en met eigen hosting altijd te adviseren. Je kunt via Innonet hosting regelen op onze server of dit bijvoorbeeld onderbrengen bij Neostrada.

Vergeten de standaard admin gebruikersnaam te wijzigen

Bij de WordPress installatie wordt admin als standaard gebruikersnaam ingesteld. Ga na installatie direct naar Gebruikers, maak een nieuwe gebruiker aan en verwijder de gebruikersnaam admin. De eerste optie die hackers testen is uiteraard admin als gebruikersnaam. Dit wil je niet laten gebeuren.

Een ongeschikt thema kiezen

Er zijn veel thema’s in omloop, zowel gratis als betaald en er zit, zoals te begrijpen valt, nog best wat verschil tussen deze thema’s. Voor gratis thema’s kijk je het beste in de WordPress Themes Directory. Ons advies voor een gratis thema is OceanWP. Voor betaalde thema’s hebben wij goede ervaring met Themeforest, TeslaThemes en Inkthemes. Met deze aanbieders hebben wij goede ervaringen voor professionele thema’s met veel mogelijkheden.

De standaard ondertitel Just another blog niet aanpassen

Je vindt deze ondertitel in de Instellingen > Algemeen. Ook al toont je thema de ondertitel nergens op de site, verander deze toch in een goede titel voor uw website. Google voor de grap eens op Just another blog en zie hoeveel websites deze standaard ondertitel NIET hebben aangepast.

Geen favicon gebruiken

De favicon is het kleine plaatje in het tabblad van je browser naast de titel. Kijk even in je browser welk favicon je hebt. Maar al te vaak veranderen bedrijven de favicon niet en zie je dus een standaard browser favicon, standaard WordPress favicon of de favicon van je thema. Toch kan deze favicon zorgen voor een stukje identiteit van je bedrijf.

Gecompliceerde structuur

De eenvoud van WordPress is een groot voordeel, content van je site kan eenvoudig worden ingedeeld in tags en categorieën. Behoud deze eenvoud dus en maak het niet te gecompliceerd met ingewikkelde navigatiestructuren, tags etc.

De standaard permalink structuur gebruiken

Ook als het gaat om de permalinks is het raadzaam niet lang vast te houden aan de standaard WordPress instellingen. Die zorgt namelijk voor minder goede vindbaarheid in zoekmachines en bovendien zijn uw URL’s veel minder handig. Standaard permalinks zorgen voor URL’s als www.jouwsite.com/?p=12. Ga naar Instellingen > Permalinks om deze aan te passen. Ook bij WooCommerce is het heel belangrijk om de permalinks aan te passen.

Geen contactformulier

Een fout die door veel startende online ondernemers wordt gemaakt is het gebrek aan een contactformulier. Toch is het slim zo’n formulier op je site te plaatsen, omdat bezoekers het nou eenmaal prettig vinden. Alleen je e-mailadres op de contactpagina volstaat niet, geef bezoekers ook de mogelijkheid te reageren via een contactformulier. Met een plug-in als Contact Form 7 of Gravity Forms is dit snel genoeg geregeld.

Geen caching plug-in

Veel startende ondernemers vergeten een caching plug-in te installeren in hun WordPress site. Toch is het zeker verstandig dit te doen, aangezien caching de snelheid van je website verbetert en dit is weer een belangrijk punt voor zoekmachines én voor bezoekers. Voor de grotere websites met veel content is bovendien een CDN aan te bevelen. Goede plug-ins op het gebied van caching zijn W3 Total Cache (lastiger te installeren vanwege de vele opties) en WP Super Cache.

Geen back-ups maken

Een grote fout is het niet maken van een goede back-up van WordPress. Mensen die ooit hun website kwijt zijn geraakt doordat ze geen recente back-up hadden, zullen je hierover uitgebreid kunnen vertellen. Zorg dat je niet bij deze mensen gaat horen, en stel de back-ups goed in aangezien niets 100% zeker is bij technologie. Een gratis plug-in is BackWPup, maar er zijn ook veel betaalde opties.

WordPress updates negeren

Sinds de eerste release van WordPress zijn er al zeker 20 updates geweest. Het niet updaten van je WordPress site is niet handig, omdat veel updates juist verbeteringen in programmering én in beveiliging betekenen. Kwetsbaarheden in WordPress worden via updates snel verholpen en zorgen dat de updates worden geïnstalleerd is dus zeer verstandig. Twijfel je over het zelf updates van WordPress, neem dan een update abonnement af bij Innonet. Wij zorgen dan dat je site én plug-ins continu up-to-date zijn.

Google Analytics niet gebruiken

Je koopt geen huis zonder ramen en rijdt geen auto zonder lampen, dus waarom wel een site zonder Google Analytics? De data van Analytics vertellen zoveel informatie over de bezoeken aan je website en zorgen er dus voor dat je de site verder kunt optimaliseren. Lees hier meer over WooCommerce en Google Analytics.

Geen responsive website

Onmisbaar in het hedendaagse leven zijn de smartphones en tablets. Een WordPress site die niet goed bekeken kan worden in elke gewenste resolutie betekent een gemiste kans. Nieuwe thema’s zijn over het algemeen wel responsive, maar test dit regelmatig op je eigen smartphone.

Geen gravatar en Google Authorship Markup gebruiken

Een gravatar is een globally recognized avatar, oftewel je foto die verschijnt bij de auteursinformatie van een blogbericht. De gravatar is natuurlijk leuk op je site, maar via Google Autorship Markup zorgt het er bovendien voor dat je foto kan verschijnen naast jouw zoekmachine resultaten. Je kunt ook de Google Plus Authorship plug-in gebruiken.

Geen optimalisatie van afbeeldingen

Geoptimaliseerde afbeeldingen op je WordPress site zorgen voor snellere laadtijden, meer hoef ik hierover waarschijnlijk niet te zeggen. Zorg dus dat je afbeeldingen zijn geoptimaliseerd voordat je ze toevoegt aan je website. Ook hiervoor zijn goede plug-ins verkrijgbaar die de grootte van de afbeeldingen verkleinen en op die manier de laadtijd van de webpagina’s versnellen. WP Smush.it en EWWW Image Optimizer helpen je hierbij.

Een aantal beginnersfouten op het gebied van WordPress en WooCommerce zijn met bovenstaande lijst afgedekt, ideaal voor elke ondernemer om ze niet zelf te hoeven ervaren. Voorkomen is beter dan genezen zullen we maar zeggen! Stuk voor stuk zijn deze tips belangrijk voor iedere WordPress en WooCommerce website.

Wil je meer informatie of heb je hulp nodig bij het goed inrichten van je nieuwe of bestaande WordPress site of WooCommerce webshop? Reageer dan naar Stephanie via stephanie@innonet.nl.

Geef een reactie