feestdagen marketing

Het vierde kwartaal (Q4) is vaak een cruciale periode voor webshops vanwege de feestdagen. Hier zijn enkele creatieve ideeën voor feestdagen marketing specifiek voor Q4. Lees vooral ook verder als je wilt ontdekken hoe je een adventskalender maakt in WordPress.

 1. Thematische campagnes: Creëer feestelijke thema’s rond Halloween, Sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw. Zorg dat je webshop en sociale media deze thema’s weerspiegelen.
 2. Speciale aanbiedingen: Lanceer kortingsacties zoals ’12 Dagen van Kerstmis’ waarbij je elke dag een nieuw product in de spotlight zet.
 3. Gepersonaliseerde bundels: Bied cadeaupakketten of bundels aan die klanten zelf kunnen samenstellen voor hun geliefden.
 4. Gift Guides: Maak cadeaugidsen voor verschillende doelgroepen: ‘Cadeaus voor haar’, ‘Cadeaus voor tieners’, ‘Duurzame cadeaus’, etc.
 5. Adventskalenders: Bied een digitale of fysieke adventskalender aan waarbij klanten elke dag een nieuwe aanbieding of verrassing kunnen ontdekken. Laatste jaren hebben adventskalenders enorm aan populariteit gewonnen.
 6. Interactieve content: Organiseer een online kerstquiz of spelletje op je sociale media kanalen met prijzen voor de winnaars.
 7. Klantreviews: Moedig tevreden klanten aan om foto’s te delen van hun aankopen. Deel deze op je sociale media.
 8. Exclusieve productlanceringen: Lanceer limited edition producten specifiek voor het feestseizoen.
 9. Duurzaamheid: Benadruk milieuvriendelijke en duurzame producten. Dit kan aantrekkelijk zijn voor klanten die duurzame aankopen willen doen tijdens de feestdagen.
 10. Loyaliteitsprogramma’s: Bied dubbele punten of speciale kortingen voor trouwe klanten tijdens het feestseizoen.
 11. Storytelling: Vertel het verhaal achter je producten of merk. Dit kan emotionele waarde toevoegen, wat vooral tijdens de feestdagen effectief kan zijn.
 12. Verpakkingsideeën: Bied feestelijke verpakkingsmogelijkheden aan of geef tips over hoe klanten hun aankopen creatief kunnen inpakken.
 13. Snel en gratis verzenden: Veel klanten shoppen last-minute. Zorg voor een snelle verzendoptie of gratis verzending bij een bepaald aankoopbedrag. Heb je deze mogelijkheid niet? Vermeld dit dan ook duidelijk. Er is weinig zo vervelend als op verkeerde benen te worden gezet bij je aankoop.
 14. Live sessies: Ga live video op platforms zoals Instagram of Facebook waar je bijv. productdemonstraties geeft, live laat meekijken tijdens het inpakken van bestellingen of vragen van klanten beantwoordt.
 15. Samenwerkingen: Werk samen met lokale bedrijven of influencers om gezamenlijke promoties of giveaways te organiseren.

Onthoud dat het belangrijk is om je marketingstrategie af te stemmen op je doelgroep en je merkidentiteit.

“Planning is cruciaal voor succesvolle feestdagenmarketing. Een uur aan je planning besteden kan je 10 uur werk besparen.”

Begin met de planning voor je feestdagen marketing

Een goede planning kan het vierde kwartaal maken of breken. Zorg dat je vooraf op orde hebt wat je wilt gaan communiceren. Vermeld je hele planning in een content kalender en zorg dat je hier alles in zet, van advertentie tot nieuwsbrief en social post, maar ook samenwerkingen, live sessies etc.

Vergeet bij je planning niet om ook je voorraad te checken. Is dit nog voldoende, ook als er een boost in verkopen gaat komen en kun je dan leverbeloftes waarmaken? Dit geldt uiteraard ook voor de planning van (tijdelijk) personeel.

Voor het maken van je planning is het ook slim om te leren van voorgaande jaren. Wat was je omzet toen, maar ook wat ging er goed en wat juist niet? Pas je strategie omtrent feestdagen marketing voor dit jaar aan op eerdere ervaringen.

Adventskalender maken met WordPress

Steeds vaker zie je in webshops ook adventskalenders. Dit is een hele leuke manier om meer betrokkenheid bij je webshop te verkrijgen. De kans is groot dat je klant toch telkens weer benieuwd is naar het volgende vakje. En natuurlijk kun je dit ‘aanjagen’ met berichtjes op social media en nieuwsbrieven. Maak bijvoorbeeld voor elke dag een leuke aanbieding of zet een bepaald product in de spotlight.

Hoe maak je een adventskalender in WordPress?

Ongetwijfeld zijn er meer manieren, maar in dit artikel bespreek ik 2 mogelijkheden om een adventskalender in WordPress te maken.

 • Via een plug-in zoals Santapress. Met deze plug-in verras je de bezoekers op je site elke dag met een klein cadeautje. De plug-in heeft superveel leuke mogelijkheden zoals quizes en je kunt uit 8 lay-outs kiezen dus volop mogelijkheden om deze naar je eigen wens in te stellen. De plug-in kost $39 en heeft hele goede reviews.
 • Via Elementor maak je een grid met de afbeeldingen van elke dag. Elke afbeelding linkt door naar een product of pagina. Het product of de pagina wordt telkens op een bepaalde datum actief. Met Elementor Pro kun je zelfs nog meer mogelijkheden gebruiken om de adventskalender naar je wens te maken.

Extra tip: Vergeet niet een aanmeldformulier voor je nieuwsbrief te koppelen aan je adventskalender. Zo maak je gelijk gebruik van de mogelijkheid om extra e-mailadressen te verzamelen met jouw feestdagen marketing.