Overweeg jij over te stappen van osCommerce naar WooCommerce? Vele jaren werkten we bij INNONET met veel plezier met osCommerce en we hebben hier heel wat webshops mee mogen realiseren en onderhouden. Enkele jaren geleden ontdekten wij echter WordPress en daarbij de combinatie WordPress met WooCommerce. Deze combinatie heeft zoveel voordelen dat wij voor nieuwe webshops al langere tijd zijn overgestapt. Gezien de huidige problemen voor osCommerce en de vele foutmeldingen is dit een prima beslissing geweest.

Inmiddels bouwen wij nieuwe webshops altijd met WordPress en WooCommerce als basis en hebben wij hiermee heel veel ervaring opgedaan. Heb jij nog een webshop die is gebouwd met osCommerce? Dan is het goed om dit artikel te lezen of direct contact met ons op te nemen om de mogelijkheden van een migratie van je webshop te bespreken.

In dit artikel zullen we osCommerce en WooCommerce vergelijken op enkele belangrijke punten. Natuurlijk zijn er veel meer e-commerce oplossingen, denk aan Magento of Shopify, maar gezien onze eigen ervaring met zowel osCommerce als WooCommerce richten we ons dit artikel op deze 2 oplossingen.

Gebruikersgemak

WooCommerce:
WooCommerce is op dit moment het meest gebruiksvriendelijke programma op de markt. Het is in 2 minuten toegevoegd aan je WordPress site en je beschikt eigenlijk direct over alle functionaliteit die je nodig hebt om online te gaan verkopen. Met plug-ins kun je de functionaliteit nog verder uitbreiden, maar dit is niet eens perse nodig. SEO-optimalisatie, betaalopties, verzendopties, valuta, BTW en kortingsbonnen zijn inbegrepen in de standaard versie of via een plug-in snel te installeren of uit te breiden qua functionaliteit. Met WooCommerce kun je snel aan de slag met je webshop.

osCommerce:
Je kunt osCommerce niet web-based installeren, maar hebt een FTP programma nodig. Installeer je de basisversie van osCommerce zonder add-ons, dan kun je ook redelijk vlot aan de slag met je webshop, maar het programma is minder logisch dan WooCommerce. Het zal je dus zeker meer tijd kosten om alle zaken uit te vogelen.

Zoekmachinevriendelijk

WooCommerce:
Aangezien WooCommerce is gebaseerd op WordPress is de code in principe zoekmachinevriendelijk. Via de plug-in van Yoast of een andere SEO plug-in kun je de mogelijkheden nog verder uitbreiden en er zijn nog meer plug-ins die je kunt inzetten, zoals een 301 redirect plug-in. Een bekende uitspraak is WordPress houdt van Google en Google houdt van WordPress. Voor WooCommerce is dit niet anders.

osCommerce:
De basis van osCommerce is minder zoekmachinevriendelijk, maar ook hier zijn add-ons beschikbaar die je kunt installeren. Het installeren van deze add-ons is echter stukken lastiger dan bij WooCommerce het geval is. Meestal moeten er handmatig in allerlei bestanden stukken code toegevoegd of aangepast worden en dit is een hele klus met risico op foutmeldingen bovendien. In onze ervaring is een osCommerce webshop, ook met extra add-ons minder goed zoekmachinevriendelijk te maken als WooCommerce.

Design

WooCommerce:
Voor WordPress en WooCommerce zijn duizenden thema’s beschikbaar waarmee je het design van je webshop geheel op maat kunt maken. Ben je niet tevreden over de lay-out, dan is het een kwestie van een nieuw thema installeren, aanpassen via de backend en je kunt direct weer aan de slag met je verkoop. Het grote aanbod aan thema’s zorgt ervoor dat je een WooCommerce webshop kunt vormgeven zoals je zelf wilt. Bovendien is een WooCommerce webshop bijna altijd responsive, dus op elk scherm goed zichtbaar. Alleen sterk verouderde thema’s zullen nog niet responsive zijn, maar die vind je niet veel meer. De mogelijkheden met het design van WooCommerce zijn eindeloos. Beschik je over HTML- en CSS kennis dan kun je bovendien nog meer doen aan styling, maar eigenlijk is dit niet eens per definitie nodig.

osCommerce:
Een osCommerce webshop kent qua design veel meer beperkingen dan WooCommerce. Het installeren van een nieuw thema is niet eenvoudig en kost al snel uren werk. Bovendien zijn er veel minder thema’s beschikbaar en zien deze er meestal minder goed uit. Ook is osCommerce niet responsive en is het een hele klus om de code om te bouwen tot responsive site. Als oplossing zie je dat er dan vaak wordt gekozen voor een aparte mobiele site, maar dit is verre van een ideale oplossing.

osCommerce vs WooCommerce

We kunnen nog meer vergelijkingen maken, maar eigenlijk durf ik te stellen dat WooCommerce op elk gebied wint van osCommerce. Ben je het hier niet mee eens, dan lees ik je reactie graag bij de opmerkingen. Op de website van similartech.com vond ik nog wat cijfers over osCommerce vs WooCommerce die onze mening onderstrepen.

  • Aantal installaties:
    • osCommerce: 72.993 installaties, met dalende trend
    • WooCommerce: 998.593 installaties, met stijgende trend
  • Marktaandeel:
    • osCommerce: 0,033% marktaandeel
    • WooCommerce: 0,454%

Overstappen van osCommerce naar WooCommerce

Ondanks bovenstaande informatie die in het voordeel van WooCommerce is, kunnen wij ons voorstellen dat het overstappen van osCommerce naar WooCommerce een ingrijpende beslissing is. Zeker als je veel handmatig programmeerwerk in je osCommerce webshop hebt uitgevoerd zodat deze op maat voor jou werkt, kan overstappen naar WooCommerce een grote drempel zijn.

Er zijn diverse oplossingen beschikbaar die je helpen bij het overzetten van je data van osCommerce naar WooCommerce. Onze favoriete plug-in hierbij is helaas onlangs afgesloten en kan daarom niet langer via de WordPress plug-ins worden gedownload. Als je echter zoekt bij de plug-ins naar osCommerce zul je nog diverse plug-ins tegenkomen waarbij Cart2cart een goede optie is. Om de plug-in goed te kunnen gebruiken heb je dan wel een account nodig. De plug-in WooCommerce osCommerce sync is redelijk nieuw en werkt goed, maar kopieert de afbeeldingen niet mee van osCommerce naar WooCommerce.

Nadat je de plug-in hebt geïnstalleerd kun je categorieën, producten, informatiepagina’s en klantgegevens overzetten van je osCommerce webshop naar WooCommerce. Ook opties worden hierbij meegenomen, zodat je ook direct variabele producten hebt. Toch is er altijd nog veel handmatig werk vereist.

Je webshop laten overzetten van osCommerce naar WooCommerce

Inmiddels hebben wij diverse webshops mogen overzetten van osCommerce naar WooCommerce en kunnen we dus wel zeggen dat we redelijk ervaren zijn. Bij het overzetten zorgen we dat alle producten en categorieën worden overgezet, maar ook bestellingen uit het verleden kunnen worden geïmporteerd. We weten op welke punten we moeten letten tijdens de migratie en kunnen dan ook vrij snel werken. Toch is het niet altijd zeker dat handmatige aanpassingen ook goed overgezet kunnen worden en moeten we dan op zoek naar het beste alternatief dat beschikbaar is in WooCommerce. Dit bespreken we uiteraard altijd.

Wil jij eens met ons overleggen welke mogelijkheden er zijn of heb je een begin gemaakt en kun je wel wat hulp gebruiken? We komen graag met je in contact om de mogelijkheden te bespreken.