Als eigenaar van een WooCommerce-webshop ben je waarschijnlijk voortdurend bezig met het maximaliseren van de zichtbaarheid van je producten en het vergroten van je online aanwezigheid. Een van de meest effectieve manieren om dit te bereiken, is door te zorgen voor sterke on-page SEO en optimalisatie bestaande content.

In dit artikel delen we waardevolle tips om je WooCommerce-webshop te optimaliseren en beter vindbaar te maken in zoekmachines.

Prioriteit geven aan on-page SEO

On-Page SEO is cruciaal voor het succes van je webshop. Met on-page SEO zorg je voor je website en de pagina’s op je website. Dat begint allemaal met de juiste zoekwoorden en effectieve optimalisatie. Zorg ervoor dat je productpagina’s geoptimaliseerd zijn voor relevante zoekwoorden. Denk aan termen die je potentiële klanten zouden kunnen gebruiken om je producten te vinden. Dit helpt zoekmachines begrijpen waar je pagina’s over gaan en verbetert je kansen om hoger te ranken.

Stop met nieuwe artikelen publiceren

Voordat je verdergaat met het toevoegen van nieuwe producten aan je webshop, is het belangrijk om een stap terug te zetten en je te richten op de bestaande inhoud. Veel webwinkeliers maken de fout om voortdurend nieuwe producten toe te voegen zonder aandacht te besteden aan hun bestaande producten. Stop met het publiceren van nieuwe producten totdat je de content op bestaande productpagina’s hebt herzien en geoptimaliseerd.

Vernieuw je oude content

Net zoals je producten in de loop der tijd evolueren, moet je ook je oude content herzien en bijwerken. Zorg ervoor dat de beschrijvingen van je producten up-to-date zijn en relevant blijven voor je doelgroep. Dit helpt niet alleen bij SEO, maar ook bij het behouden van de interesse van je klanten.

Kwaliteit boven kwantiteit

Het is verleidelijk om zoveel mogelijk productpagina’s te hebben, maar kwaliteit gaat toch echt boven kwantiteit. Het hebben van hoogwaardige, goed geoptimaliseerde productpagina’s is veel effectiever dan het hebben van een enorme hoeveelheid pagina’s van lage kwaliteit. Zorg ervoor dat elke pagina waardevolle informatie biedt en relevant is voor je klanten.

Verbeter of verwijder zwakke pagina’s

Gebruik tools zoals Screaming Frog en Google Search Console om zwakke pagina’s op te sporen. Dit zijn pagina’s met weinig klikken, impressies en een lage klikfrequentie (CTR). Deze pagina’s kunnen je webshop naar beneden halen in zoekmachinerankings. Werk aan het verbeteren van deze pagina’s door ontbrekende zoekwoorden toe te voegen en interne links te optimaliseren. Overweeg ook het verwijderen van pagina’s die geen waarde toevoegen.

Gebruik tools voor contentoptimalisatie

Er zijn handige tools beschikbaar, zoals Query Hunter en SEO Testing, die je kunnen helpen bij het optimaliseren van je oude content. Query Hunter kan ontbrekende zoekwoorden identificeren, terwijl SEO Testing je in staat stelt om tests op te zetten om de prestaties van je pagina’s in de loop van de tijd te volgen.

Minimaliseer overmatig crawl budgetgebruik

Crawl budget is een term die wordt gebruikt om te beschrijven hoe vaak zoekmachines zoals Google je website bezoeken om de inhoud te crawlen en indexeren. Dit budget is niet oneindig en wordt toegewezen op basis van verschillende factoren, waaronder de autoriteit van je website, de kwaliteit van je inhoud en hoe vaak je nieuwe content toevoegt.

Voor een WooCommerce-webshop is het belangrijk om te begrijpen dat zoekmachines zoals Google een limiet stellen aan hoe vaak ze je website kunnen bezoeken om nieuwe pagina’s te ontdekken en bestaande pagina’s opnieuw te crawlen. Dit heeft direct invloed op hoe snel wijzigingen of updates op je website worden opgemerkt en geïndexeerd.

Wanneer je website te veel pagina’s bevat die weinig waarde toevoegen, kunnen zoekmachines hun crawl budget verspillen aan het crawlen van deze onbelangrijke pagina’s in plaats van belangrijke productpagina’s of inhoud met hoge waarde. Dit kan de indexering van belangrijke pagina’s vertragen en de algemene prestaties van je webshop beïnvloeden.

Om overmatig crawl budgetgebruik te minimaliseren, zijn er enkele stappen die je kunt nemen:

  • Verwijderen van Overbodige Pagina’s: Identificeer pagina’s op je webshop die niet langer relevant zijn, bijvoorbeeld omdat bepaalde producten niet meer beschikbaar zijn of categoriepagina’s geen waardevolle inhoud bieden. Je kunt ervoor kiezen om deze pagina’s te verwijderen.
  • 301 Omleidingen: Als je besluit pagina’s te verwijderen, is het een goede praktijk om 301-omleidingen in te stellen. Dit betekent dat de URL van de verwijderde pagina’s automatisch doorverwijst naar een relevante pagina. Hierdoor weten zoekmachines dat de oude pagina niet meer bestaat en kan het crawl budget worden toegewezen aan belangrijkere pagina’s. Gebruik bijvoorbeeld Rankmath voor de 301-omleidingen.
  • Prioriteer Belangrijke Pagina’s: Zorg ervoor dat je belangrijke productpagina’s, categoriepagina’s en andere waardevolle inhoud optimaal zijn geoptimaliseerd. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines hun crawl budget efficiënter besteden aan het crawlen van de inhoud die het meest relevant is voor je doelgroep.

Door verstandig om te gaan met het crawl budget, zorg je ervoor dat zoekmachines je WooCommerce-webshop effectiever kunnen indexeren en dat belangrijke wijzigingen of updates sneller worden opgemerkt. Dit draagt bij aan een betere zichtbaarheid en prestaties in zoekmachines, wat essentieel is voor het succes van je online winkel.

Blijf altijd optimaliseren

Het optimaliseren van je WooCommerce-webshop is een doorlopend proces. Blijf je SEO- en contentstrategie verbeteren en volg de resultaten. Zo behoud je een voorsprong in de competitieve e-commerceomgeving.

In de wereld van e-commerce is het optimaliseren van je WooCommerce-webshop een voortdurende inspanning. Door je te richten op on-page SEO en het herzien van oude content, vergroot je de kans om beter te presteren in zoekmachines en meer klanten aan te trekken. Blijf proactief en blijf werken aan de groei van je online winkel. Succes!